Hogy készül a cefre?
A cefre készítéséhez mindig érett egészséges gyümölcsöt használjunk, a rothadásnak indult illetve penészes részeket el kell távolítani. mert az a cefre romlását okozza.
Ha kemény magvas gyümölcsből készítjük a cefrét pl:. szilva,barack,ringló,meggy,cseresznye a gyümölcsöt ki kell magozni mivel a magvak ciánt tartalmaznak magozatlanul kifőzve mérgező lesz a pálinka. Egyszerűbb ha rögtön kimagozzuk a gyümölcsöt mikor a cefréhez adjuk, nagyobb mennyiségű cefre esetén a cefre elkészülése után át kell szűrni és megtisztítani a magoktól.
Más gyümölcsök mint a körte és az alma esetében a szárát kell eltávolítani a gyümölcsnek mert az meg keseríti a pálinkát.
Első lépés a cefre érlelő vödör,hordó ki mosása. Ha ez megvan a gyümölcsöt tisztán feldarabolva beledobáljuk a cefre hordóba és langyos vizet adunk hogy a gyümölcsöt egy picit fedje. A gyorsabb erjedés érdekében egy kis adag élesztő hozzáadása ajánlott.
A cefre hordót nem szabad lezárni mert az erjedés során képződő szén-dioxidnak távoznia kell így csak rá tesszük az edény tetejét nem zárjuk le. Az erjedés kb 3 hét lehet picit több vagy kevesebb
A cefrét minden nap kavarjuk át.
Akkor lesz kész ha már nem pezseg tovább. és a cefre lé felülre kerül. Ekkor zárjuk le az edényt és a kifőzésig száraz hűvös helyen tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése